Interview Monique en Marjolein: oprichters coworking space in Bos en Lommer

"En toen raakte ik mijn baan kwijt. Om mijn vrije tijd enigszins nuttig in te vullen leek het me leuk om mee te doen aan een prijsvraag die ik op Facebook langs zag komen. ‘Wie heeft het beste idee voor de invulling van dit pand?"

In West, vlakbij het Bos en Lommerplein, tegen de ring A10 aan, werken Monique en Marjolein aan de invulling van de onderste verdiepingen van een gerenoveerd flatgebouw. In september is de opening.

Monique: “We hadden altijd al het idee om samen iets te doen. ‘Een winkeltje,’ zeiden we vaak. Op dat moment nog collega’s bij een architectenbureau.”

Marjolein: ”En toen raakte ik mijn baan kwijt. Om mijn vrije tijd enigszins nuttig in te vullen leek het me leuk om mee te doen aan een prijsvraag die ik op Facebook langs zag komen. ‘Wie heeft het beste idee voor de invulling van dit pand?’

Ik stelde aan Mo voor om een plannetje te maken en dat hebben we gedaan. Alles loslaten en maar zien wat er gebeurt. Zonder intentie om te winnen. We hadden nog drie dagen.”

Waarom kwamen jullie als winnaar uit de bus?

Monique: “De andere kandidaten hadden allemaal een eendimensionaal plan. Een yogaschool, een workshopruimte, dat soort ideeën. Volgens ons moet dit een openbare ruimte worden met verschillende functies: horeca, werken, wonen, ontspannen, exposeren. Dat verhaal sloeg aan.”

Marjolein: “Maar bewijs dan maar eens dat je het ook kunt. Gelukkig kregen we die kans, deels ook omdat ze het ons gunden. We komen hier allebei uit de buurt. Maar we hebben het vertrouwen ook waargemaakt met doorzettingsvermogen. Daarnaast hebben we de hulp ingeschakeld van andere partijen.”

Viel het mee of viel het tegen?

Monique: “We zijn nu al twee jaar bezig, dus het heeft al met al heel wat voeten in de aarde. En ook niet zonder slag of stoot. Tot tweemaal toe is het hele souterrain onder gelopen met water. De eerste keer door een pittige regenbui en de tweede keer door een geknapte rioolbuis. De hele boel was net gerenoveerd, maar ze hebben alles weer opnieuw gedaan. Dat was, uh ja… heftig. Een flinke beproeving, zeg maar. Maar dat betekent wel dat alles nu tip top in orde is.”

Wat vind je hier als op 1 september de deuren open gaan?

Monique: “Horeca in het souterrain. ‘Wilde Westen’ gaat het heten. We hebben vijf Amsterdamse zaken aangeschreven die wij vinden passen bij hoe het pand eruit zou moeten zien. De jongens achter de horeca bij het Tolhuistuin en Brandstof waren enthousiast en zijn het gaan het doen.”

Marjolein: “Daarnaast vind je hier straks kantoorruimtes en flexwerkplekken die we via Launchdesk verhuren. Ook komen er expositieruimtes, vergaderruimtes en zalen voor groepslessen. En er komt een huiskamer voor de bewoners van de studio’s in de rest van het pand. En wie weet wat nog meer. We hebben genoeg ideeën.”

Bekijk hier de werkplekken van Marjolein en Monique aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam.

De werkplekken van Monique en Marjolein aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam