Interview met verhuurder Wouter

"Het is vrij lastig om een plekje te krijgen in de reclame-industrie. Je moet zelfverzekerd zijn en een beetje kunnen bluffen. Het is een dynamische wereld waar netwerken belangrijk zijn."

Hoe ben jij in de reclamewereld terecht gekomen?

“Ik was advocaat en had mezelf gespecialiseerd in merkenrecht. In 2003 ben ik de reclame in gegaan. Ik wilde meer marktgericht met merken werken en heb de juridische kant losgelaten. Ik ben begonnen met een stage, omdat ik erachter kwam dat ik nergens werd aangenomen. Via via ben ik steeds verder gekomen. Ik werk nu op freelancebasis als strateeg.”

Wat zou je nieuwkomers adviseren?

“Probeer op een creatieve manier op te vallen. De creatieven die ik het meest bewonder zijn mensen die naast hun werk andere creatieve dingen maken. Een boek, een documentaire of een eigen blog. Daarnaast is het belangrijk dat je je gezicht laat zien op feestjes en borrels. Wees niet bang om mensen aan te spreken. Een andere manier is om met je werk op te vallen. Maar dat kan alleen als je van nature heel goed bent.”

Hoe raak je geïnspireerd?

“Ga niet naar reclamefestivals om geïnspireerd te raken. Bezoek in plaats daarvan het Web Summit. Of ga naar het Stedelijk Museum. Voor inspiratie kun je veel beter dingen doen die niets met reclame te maken hebben. Reclamemensen zeggen vaak dingen die je al lang weet.”

Hoe gaat het met de Amsterdamse reclame-industrie?

“Goed. Samen met Londen staat Amsterdam bekend als dé reclamehoofdstad van Europa. In Londen is meer werk, maar Amsterdam staat echt bekend om haar rauwheid en creativiteit. Veel internationale creatievelingen willen hier graag werken. Voor hen is Amsterdam een gezellig dorp met een liberaal karakter.”

Over Wouter

Wouter is freelance merk- en reclamestrateeg, en werkt voor verschillende reclamebureaus. Daarnaast is hij in 2008 een internationale blog gestart. Daarop schrijft hij over de Amsterdamse reclamewereld. In 2014 kwam zijn boek Defining Creativity uit.

Wouter verhuurt werkplekken in Amsterdam

Bekijk hier de werkplekken van Wouter aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam.

De werkplekken van Wouter aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam