Interview met ondernemer Ram

"Mensen gebruiken onterecht sterkte als maatstaaf voor een lekkere espresso. Een lekkere espresso moet tussen zuur en bitter inzitten. Als je teveel water langs koffiebonen laat gaan, dan wordt de koffie te zuur. Te weinig water maakt de koffie te bitter. Daarnaast moeten temperatuur, druk en de grofheid van de molen goed afgesteld zijn. Koffie zetten luistert nauw."

"De machine in onze studio is helemaal top afgesteld. Op deze plek drink ik het liefst mijn espresso. Of ik moet naar een plek gaan waar ik zeker weet dat ik het net zo lekker krijg, maar die plekken zijn schaars in Amsterdam. Two For Joy is een goede plek, net als Headfirst."

Is koffie zo belangrijk voor je?

"Ik vind een goede kop koffie belangrijk, maar koffie is vooral ook heel leuk. Én een fijn gespreksonderwerp. In onze studio is een goede catering daarnaast een voorwaarde. Als iedereen lekker eten en goede koffie krijgt, dan zijn de mensen tevreden. Tevreden mensen leveren doorgaans betere foto's op."

Wat is jouw rol in dit geheel?

"Wij faciliteren fotoshoots met studioruimte, apparatuur en kennis. Ik ben hier de vliegende keep. Vanmiddag heb ik bijvoorbeeld met de afwas geholpen, omdat het super druk was. Daarnaast regel ik boekingen en fix ik andere dingen. Ik noem mezelf ook wel eens de conciërge."

Is dit je passie?

"Ik vind het hier leuk, omdat iedere dag anders is. Er is hier totaal geen sprake van een sleur of iets wat daar op lijkt. In de toekomst zou ik wel wat meer buiten willen spelen als fotograaf. En ik wil meer gaan doen met film. Dat is iets ingewikkelder en technischer. Ik sta graag tussen de techniek en het creatieve in. In die rol voel ik mij het prettigst."

Over Ram

Ram runt een fotostudio in een prachtige oude schuilkerk aan de Brouwersgracht in Amsterdam. Boven deze studio zijn werkplekken, waarvan er binnenkort weer een aantal vrijkomen. Ram is zelf ook fotograaf.

Bekijk hier de werkplekken van Ram aan de Brouwersgracht in Amsterdam.

De werkplekken van Ram aan de Brouwersgracht in Amsterdam