Mark: “Mensen willen geen IKEA huiskamer meer”

"Mark is mede-oprichter van CROWDYHOUSE.COM. Op het platform kunnen mensen kunst direct kopen van de makers, zonder tussenkomst van winkeliers. Volgens de Brit ziet de toekomst er voor CrowdyHouse.com, in 2014 winnaar van de Accenture Innovation Award, rooskleurig uit. “De markt voor online meubels groeit enorm snel.” "

Hoe is CROWDYHOUSE.COM ontstaan?

“Tijdens een trip door Australië leerde ik Suzan kennen. Een kaaskop, haha. Inmiddels mijn vriendin en mede-oprichter van CrowdyHouse.com. Zij is meubelmaker, maar zat met een steeds terugkerende vraag: hoe verkoop ik mijn spullen? Ik schreef in die tijd voor Archello – een platform voor architectuur en design – en merkte dat meer designers en makers met dit probleem worstelen.”

Jij lost dit probleem voor ze op?

“Precies. CrowdyHouse.com is uit die behoefte voortgekomen. Designers en makers zijn op zoek naar manieren om producten makkelijker te verkopen. Zij willen met hun handen bezig zijn en niet met het verkopen van spullen. Wij nemen ze werk uit handen. Bovendien zijn designers en makers niet meer afhankelijk van winkeliers. We’re cutting out the middleman.”

Hoe gemakkelijk kopen mensen kunst via internet?

“Ik ben opgegroeid met online mode kopen. Ken je Asos nog? Dat was in die tijd helemaal het ding. Maar veel mensen waren vooral heel bang om online mode te kopen. Heb ik de juiste maat? Is het stofje fijn? Nu hoor je daar niemand meer over. Online mode kopen is heel normaal geworden. Generation Y zit nu in de fase dat ze producten voor in huis online gaan kopen. We willen ons huis niet meer inrichten met spullen van IKEA. Unieke exemplaren en authenticiteit, dat is wat men nu wil.”

Wat zou het ultieme voor jullie zijn?

“Onze missie is om schaalbaarheid te genereren voor designers en makers. Dat willen we onder andere bereiken door de logistiek slim te regelen. We zijn op dit moment deals aan het maken met partijen als UPS en DHL. Daarmee nemen we ook die zorg uit handen. Verder willen we van dit kantoor graag een lokale community maken. Wij werken hier natuurlijk zelf, maar daarnaast hebben we ook nog twintig plekken over voor designers en andere creatieven.”

Ontwerp je zelf ook?

“Nee, helaas niet. Ik ben te druk met het bedrijf. Over vijf jaar als ik wat meer vrije tijd heb, dan ga ik ook iets maken.”

Mark verhuurt werkplekken in Amsterdam

Bekijk hier de werkplekken van Mark aan de Brouwersgracht in Amsterdam.

De werkplekken van Mark aan de Brouwersgracht in Amsterdam