Interview met ondernemer Luc

"Als je over je werk praat, dan moet je dat vol passie en met stralende ogen kunnen doen. Dat vind ik belangrijker dan je verschuilen achter winstcijfers en bonussen. Films maken is mijn grootste hobby. Daar hoef ik echt niet rijk mee te worden. Plezier is voor mij het belangrijkste."

"De laatste jaren werk ik steeds meer samen met andere freelancers op kantoor. We kwamen hier allemaal voor een werkplek. Om de eenzaamheid van de keukentafel te ontvluchten. Van lieverlee werd het naast gezellig erg praktisch en functioneel. Het is reuze handig als er iemand naast je zit die iets kan wat jij niet kan en vice versa. We haalden steeds grotere projecten binnen. En omdat we inmiddels met zo'n dertig freelancers zijn, kun je telkens opnieuw kiezen voor the best man for the job."

Volkswagenbus

"Vorig jaar deden we met vijf samenwerkende freelancers mee met een offerteronde voor Groen Dichterbij, een landelijk project over groene buurtinitiatieven. Zonder overheadkosten en management fees kun je veel scherper offreren. Daarmee schakel je gemakkelijk logge productiebedrijven uit. Zo lukte het ons om de opdracht binnen te slepen. In een oude Volkswagenbus reden we met z'n vieren door heel Nederland. Camera, regie, geluid, montage en zelfs de muziek; alles deden we zelf. In totaal hebben we dertien films voor Groen Dichterbij gemaakt. Het is prachtig om op zo'n manier samen te werken. Zoiets doe je niet voor het geld, dat doe je voor de passie. En die passie zie je terug in de films.”

Voldoening

“Iemand vroeg me laatst of ik wel besef welke waarde die films hebben. Maar eerlijk gezegd heb ik daar geen boodschap aan. Ik ga geen exorbitant hoge dagprijzen vragen als ik kan doen wat ik het liefst doet. Ik kan me voorstellen dat je goed betaald wil krijgen als je jezelf iedere maandag met tegenzin naar je werk moet slepen. Dan moet je in het weekend bijkomen in een luxe kuuroord. Ik vind dat niet interessant. Ik haal mijn voldoening uit mijn werk en het samenwerken met mensen die er ook zo over denken."

Over Luc

Luc is filmmaker. Hij runt een kantoor aan de Herengracht, waar dertig zelfstandige ondernemers werken. Regelmatig worden er projecten samen gedaan, zoals het project dat Luc in dit interview beschrijft.

Bekijk hier de werkplekken van Luc aan de Herengracht in Amsterdam.

De werkplekken van Luc aan de Herengracht in Amsterdam