Interview met verhuurder Jacky

"“Mijn salaris bestaat volledig uit subsidies. Dus ik betaal ook met plezier belasting,” zegt Jacky met een knipoog. "

Jacky is een kei in het aanvragen van subsidies. Met dat geld bedenkt ze sociale projecten, waarmee ze vooral veel andere mensen blij maakt. Jacky’s droom? Al haar ideeën uit (laten) werken.

Worden ze niet gek van jou bij de subsidiebank?

“Integendeel. Ik heb mijn sporen inmiddels verdiend. Ze weten dat ik goede dingen bedenk. Ze staan bij wijze van spreken te springen als ik weer aan de deur klop.”

“In Nederland heerst er een tendens dat het negatief is om afhankelijk te zijn van subsidies. Onterecht, vind ik. Er wordt namelijk waanzinnig hard gewerkt voor dat geld. Natuurlijk lijkt het me geweldig om genoeg geld te verdienen en nooit meer te hoeven aankloppen, maar dat is nou eenmaal onmogelijk.”

Elk woord dat Jacky uitspreekt zit vol met passie. Ze droomt van groot worden in ‘er zijn.’ “Iemand die midden in een web zit en alle ideeën kan laten wapperen. Die is voor jou, die is voor jou. Ga. Doe maar. Alles wat ik bedenk is mogelijk, maar de meeste projecten kunnen niet worden uitgevoerd omdat ik mezelf niet in stukken kan opdelen.”

Denk je ook weleens aan jezelf?

“Misschien niet altijd. Dat is een risico als je in dit vak zit. “Daarom heb ik mezelf gedwongen beloofd om wat stappen terug te doen. In de kerstvakantie wil ik ook echt kerstvakantie gaan houden. Ik heb de nare eigenschap dat ik al mijn ideeën ook uitvoer, dus heb ik nu een ideeën-stop ingelast. Ik was net in de auto aan het bedenken wat ik zou kunnen doen als ik dertig miljoen win op 1 januari.” Met glinsterende ogen: “Dan kan ik dus alle ideeën uit láten voeren.”

Over Jacky

Jacky begon haar carrière als theatermaker. Bij toeval is ze in de wereld van de sociale projecten gerold. Van het UWV krijgt ze nu opdrachten om mensen te motiveren en te activeren. Ze doet veel voor buurthuizen en helpt mensen de arbeidsmarkt op. ‘Samen Kappen’ is een van de projecten die ze bedacht.

Bekijk hier de werkplekken van Jacky aan de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam.

De werkplekken van Jacky aan de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam