Interview met ondernemer Isaac

"Hoe langer ik weg ben uit Spanje, hoe moeilijker het wordt om er terug te keren. Ik heb gemerkt dat de Nederlandse werkcultuur veel beter bij mij past. Desondanks is het geen weloverwogen beslissing geweest om mijn leven hier op te bouwen. Dat is hoe de dingen gaan."

Hoe ben je in Nederland terechtgekomen?

“Ik wilde graag in het buitenland studeren. Meestal ga je op Erasmus voor zes maanden, maar ik heb er nog tweeëneenhalf jaar aan vastgeplakt. Daarna ben ik kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam gaan studeren. Op dat onderwerp ben ik ook gepromoveerd. Alles bij elkaar heb ik hier acht jaar gestudeerd.”

Wat is het grootste verschil tussen Nederland en Spanje, los van het weer?

“De balans tussen leven en werken is veel beter in Nederland. Je hebt hier ook nog een leven naast je werk. In Spanje werk je veertien uur per dag en krijg je een slecht salaris. Mediterraanse mensen zijn vaak succesvol in Nederland. Dat komt omdat ze weten wat het is om echt hard te werken. Helaas is de werkcultuur in Spanje ongezond.”

Kun je dat uitleggen?

“Op fora en Facebook-groepen met Spanjaarden in Nederland zie je vooral vragen over vakantiedagen, rechten en de reiskostenvergoeding. Dat zegt denk ik genoeg. Wij Spanjaarden zijn van nature wantrouwig richting werkgevers. Ik vind dat een ongezonde uitgangspositie. Om die reden zou ik er niet terug kunnen keren. Gelukkig kan ik op vakantie genieten van het mooie weer en het lekkere eten.”

Wat wil je hier bereiken?

“Ik heb nu drie bedrijven. Mijn doel is om het grootste bedrijf binnen vijf jaar te verkopen. Als dat lukt wil ik me meer bezig gaan houden met kunstmatige intelligentie: oplossingen bedenken voor ingewikkelde problemen. Daar word ik blij van.”

Over Isaac

Isaac woont en werkt in Amsterdam. Met zijn grootste bedrijf ontwerpt hij samen met collega’s verpakkingen voor de farmaceutische industrie. Daarnaast runt hij een co-working space in Amsterdam Oost en heeft hij een high tech bedrijf met een collega-promovendus.

Bekijk hier de werkplekken van Isaac aan de Mauritskade in Amsterdam.

De werkplekken van Isaac aan de Mauritskade in Amsterdam